Ser Aleks Ferguson - njegov odnos sa igračima, novinarima...

[postlink]http://topicsmagazine.blogspot.com/2011/06/ser-aleks-ferguson-njegov-odnos-sa.html[/postlink]
Ser Aleks Ferguson rodjen je pre sedamdeset godina, tacnije 31. decembra 1941. godine u Glazgovu. Kao igrac nastupao je za Kvins Park, Sent Dzonston, Rendzers... Igrao je na poziciji napadaca i imao solidan skor. Trenersku karijeru zapoceo je u Ist Stirlingširu, zatim je vodio Sent Miren, Aberdin, pa cak i reprezentaciju Škotske da bi konacno stigao u Mancester Junajted. Od te 1986. pa sve do danas Ferguson je ostao u Mancester Junajtedu kao menadzer i važi za jednog od najuspešnijih menadzera ikada. Ali pustimo sad to, ...

Ferguson je poznat kao oštar na recima, ali i delima. Nikada nije dopuštao zvezdama svog tima da budu veći od samog kluba. Mnoge je sama pomisao na to skupo koštala. Sami igrači su nekoliko puta prilikom intervjua iznosili izvesne stvari iz svlacionice na videlo. I dan danas se prepričava čuvena kopačka zbog koje je Dejvid Bekam zaradio dve kopče na glavi. Naime, nakon te famozne utakmice petog kola FA kupa, koja je igrana protiv ekipe londonskog Arsenala, Ferguson je u naletu besa šutnuo kopačku koja je pogodila Bekama malo iznad oka. Mnogi ovaj incident navode kao razlog Bekamovog odlaska iz Junajteda u Real Madrid za sumu od 37.5 miliona evra.

Legenda Mančester Junajteda Rajan Gigs izjavio je da mu se tek nedavno promenio odnos sa Fergusonom i da ga se dosta dugo pribojavao kada se priključio prvom timu i da je pazio da ne napravi ni najmanju grešku kada je on pored njega. Isto su kazali Pol Skols i Geri Nevil, sada već bivši igrači Mančester Junajteda s obzirom da su obojica završili karijeru ove sezone.

Aleks Ferguson, kao i svi ostali na ostrvu je u obavezi da posle utakmice Premijer Lige da intervju ali on to uporno odbija zbog čega klub plaća kaznu. Aleks Ferguson je, naime ljut na čuvenu Bi-Bi-Si televiziju jer su mu jednom prilikom pomenuli sina kada je bila aktuelna priča o "prljavim menadzerima".



Fergusonove preke reči nisu bile upućene samo igračima i novinarima, i sudije su puno puta bile pomenute. Skoro je bio kažnjen zbog kritikovanja Martina Etkinsona nakon utakmice u Premier Ligi kada je Mančester poražen od ekipe Čelzija sa 2:1. kazna je iznosila trideset hiljada funti i pet utakmica nevođenja ekipe.

Iako pomalo preke naravi i oštar na rečima, Fergusona kolege uvažavaju i obračaju mu se sa puno poštovanja. Arsen Venger i Ferguson vodili su nebrojano mnogo puta bitku oko trofeja. Venger je izjavio da nikada nije video trenera koji je toliko posvećen svojoj ekipi i koji ima toliko volje, želje i snage da vodi ekipu iznova i iznova u nove pobede. Pep Gvardiola, koga mnogi nazivaju Fergusonovim naslednikom, rekao je da je Ferguson kao vino, što stariji - to bolji.

Da li su Fergusonov mentalitet ili njegova glad za trofejima i sposobnost da iz svakog igrača izvuče maksimum razlog njegovog uspeha ili nešto više? Još puno će fudbalskih sezona biti iza nas dok se ne pojavi neko dostojan da zameni ovog čoveka. Ne ostaje mi ništa drugo nego da kažem samo:
"Fergi, hvala ti za sve!"



http://manchesterunitedserbia.blogspot.com/

0 коментара:

Постави коментар