Wesley Sneijder nije odgovor

[postlink]http://topicsmagazine.blogspot.com/2011/10/wesley-sneijder-nije-odgovor.html[/postlink]
Iako je ime Wesleya Sneijdera polako nestajalo iz novinskih spekulacija krajem Septembra, nakon poraza od Manchester Citya opet se vratila ta priča, a navodno Ferguson je sada definitivno riješen da ga dovede. Po meni, ogromne pare za njegov transfer, mogle bi mnogo korisnije da se potroše.

Sjetimo se priča koje su ovog leta kružile, Wesley Sneijder je potpisao za United, Wesley Sneijder je danas došao u Manchester gdje će odabrati kuću, navodno živeće preko puta Nemanje Vidića. Što je najgore, ljudi su jednom povjerovali u ovakve priče, a par mjeseci kasnije prave istu grešku.

Čak i da ima istine u ovome,Wesley Sneijder nije odgovor. Prvo postavite sebi pitanje: Da li je Wesley Sneijder heroj koji nam je potreban ili je heroj kojeg mi želimo? Iako se najviše spominju problemi u sredini terena, ni problemi u odbrani ne zaostaju mnogo.

Sneijder je igrač sredine terena, ali da li je on igrač koji nam je potreban? Sigurno da bi on pomogao ekipi, verovatno povećao broj šansi i golova tokom sezone, ali to je ustvari ono što nama i nije toliko potrebno. Vratite pogled na nekih deset metara od pozicije gde Sneijder inače igra, tu je pozicija koja nam je u ovom momentu potrebna. Ove sezone, problem je sprečavanje protivničkih napada, a tu u prilog ide i statistički podatak da je Manchester United tim koji je dozvolio protivniku najviše udaraca na gol.

Zadnji vezni je pozicija koja nam je problem već godinama. Zbog sličnog problema doveden je Owen Hargreaves, još 2007. godine, ali svi znamo kako je dobro bilo sa njim na terenu, odnosno koliko nam je puta falio dok je bio povređen. 

Michael Carrick je uz Darrena Fletchera ono najpribližnije zadnjem veznom, ali njegova lošija forma u protekle dvije sezone je nešto u šta ne bi smeli da se uzdamo. Dok mu u pas igri i ne možemo nešto mnogo zameriti, u ostalim aspektima igre možemo, tako da je Carrick daleko od onoga što nam je potrebno. Koliko ste se samo puta zapitali: "Gde nam je sada Roy Keane?"

Koliko puta je falio igrač koji je spreman da uradi sve, kako bi se domogao lopte? Možda nikada više nećemo naći igrača kao što je Roy Keane, ali možemo sigurno nekog ko je približno dobar. Vratite se u zadnja dva finala Lige Šampiona protiv Barcelone. 

Nakon poraza Uniteda u prošlosezonskom finalu na Wembleyu, prezime Sneijder je bilo na usnama skoro svakog navijača Uniteda. Fanovi su bili isfrustrirani zbog činjenice da United nije stvorio dovoljan broj šansi na toj utakmici. Naš problem nije bilo stvaranje šansi, kada nismo mogli da stignemo do lopte. Nema lopte, nema šansi, jednostavno, zato je ovo problem koji je mnogo veći od problema koji bi Sneijder riješio svojim dolaskom.

Zamislite kako bi bilo kada bi smo imali makar jednog igrača koji može neumorno da prati Xavija i Iniestu, ne dozvoljavajući im da dišu tokom svih devedeset minuta. Zamislite nekog ko će ih olako iznervirati, pokazati zube i dati im do znanja da je njihovo vrijeme na lopti limitirano, nekog ko će ih naterati da brzaju i greše. 

Ne možeš se jednostavno povući i čekati neku kardinalnu grešku, jer se to neće desiti. Jednostavno, nismo imali nijednu opciju u sredini koja bi dala neki rezultat, a realno, i dalje nemamo. Pet meseci od razočaravajućeg finala i dalje imamo isti problem. Kako je sredina pomagala odbrani u meču protiv Citya? Nikog ni na vidiku, naša odbrana je bila ranjiva.

Ni Fletcher ni Anderson nisu tipični zadnji vezni igrači, pa tako i nisu bili tu kada je eto npr. Balotelli postigao prvi gol. Obojica su igrači koji žele da idu naprijed, kao i Carrick baš kao i Cleverley. Došlo je do toga, da i protiv slabijih ekipa, prepuštamo sredinu terena i dozvoljavamo da nas na tom delu terena izdominiraju.

Ako oči lažu, ne laže statistika ili u ovom slučaju, i očima je vidljivo ono što statistika govori, a to je da previše slobode dozvoljavamo protivniku i da dozvoljavamo previše udaraca na gol. Taj problem se što prije mora ukloniti, trenutno najpopularniji izbor je svakako Daniele De Rossi, ne zaostaju mnogo ni Jan M'Vila, kao ni Lasana Dijara. Nisam siguran, ko bi se uklopio u tim i budžet, niti želim da se bavim time, ali mnogi fudbalski stručnjaci i kolumnisti iz najpopularnijih sportskih sajtova na svijetu rešenje vide u momku pod nazivom Čeik Tiote.

Možda i nisu daleko od istine. Ko god da se nametne kao najbolje rešenje, treba mu dati šansu. Ukoliko do nekog transfera dođe, ne mora to da bude neko veliko ime, uostalom Javier Hernandez Chicharito je najbolji primjer. Nadam se da vam ovaj tekst bar malo pomaže da shvatite neke stvari. Sneijder ili neko poput Roya Keanea, neko ko će da izgori od želje da se domogne lopte. Možemo li biti još bolji sa Sneijderom? Naravno.

On bi nam svakako uneo dosta kreativnosti u tim, on je nevjerovatan pas igrač koji umije da pogodi iz svakavih pozicija, ali ovog puta ću se opredijeliti za jednu veoma popularno sportsku izreku: "Odbrana je ključ uspjeha", a kada smo u odbrani bili neprikosnoveni, niko nam ništa nije mogao. Bili kako bilo, bar do januara ćemo i sa ovakvim timom morati da pokažemo ko smo i šta smo, pokazati da smo i dalje veliki Manchester United.

Izvor: manutd.rs

0 коментара:

Постави коментар