Scholes: "Ako City osvoji naslov prvaka, verovatno cu zavrsiti na antidepresivima"

[postlink]http://topicsmagazine.blogspot.com/2011/10/scholes-city-osvoji-naslov-prvaka.html[/postlink]
Prošla su vremena kada je Andy Cole govorio: “J...š City, naši rivali su Liverpool i Arsenal”, “Citymania” je nova, neizlječiva bolest koja hara Engleskom. Na nultom meridijanu mnogi vjeruju u “arapsko proljeće” na Etihad stadionu, vjeruju u nevjerojatnu tezu- Manchester City će u ovoj sezoni osvojiti i Premiership i Ligu prvaka? Iza te tvrdnje, koja je samo površna pretpostavka, stoji milijarda petrodolara, ali ipak treba staviti ogroman upitnik...

United to nikada neće dopustiti, tvrde oponenti. No, što se više bliži dan kada će se sudariti United i City, sve je više pobornika te tvrdnje. Veliki antagonizam Englezi više nisu gospodari svijeta, ali žele biti gospodari nogometa. Ovih se dana na nultom meridijanu o Manchesteru govori kao o svjetskoj nogometnoj metropoli, a sudar Uniteda i Cityja proglašen je utakmicom nad utakmicama.

"Dok sam živio u Beogradu, vjerovao sam da nema većeg nogometnog rivalstva od Zvezde i Partizana. O antagonizmu između Uniteda i Cityja znao sam vrlo malo, vjerovao sam da najveći rivalitet vlada između Manchester Uniteda i Liverpoola te Arsenala i Chelsea. Tek sada shvaćam koliko je važan gradski derbi i kakve su to tenzije - rekao nam je Nemanja Vidić, kapetan Uniteda i čovjek od izuzetnog povjerenja Alexa Fergusona. 

Mancinijevi problemi A ne tako davno, kada je City bio u trećoj engleskoj ligi, navijači Uniteda su pjevali: “Nikad više nećemo igrati protiv vas…” Unatoč tome što je United bio na krovu svijeta, a City u njegovu podrumu, sjećam se, i u trećoj ligi imao je 30.000 gledatelja na tribinama. A danas je kandidat za sve trofeje. Ipak, nogometni analitičari su oprezni. Na pitanje može li City osvojiti Ligu prvaka ponudit će četiri protuargumenta: 1. U grupi smrti teško će se City probiti preko Bayerna i Napolija u drugi krug. 2. Roberto Mancini ipak nije Jose Mourinho, koji je Inter doveo do najvažnijeg trofeja. 3. Bahato si je Mancini dopustio da pored Aguera, Džeke i Balotellija kaže: “ Tevez who”. Bez Teveza u svojem naumu neće uspjeti. 4. Previše je egoista u svlačionici najbogatijeg kluba. Tevez, Džeko, Aguero, Balotelli, može li Mancini pokoriti sve te taštine?

Scholesovi strahovi Mancini, ovo nije Italija, govore nestrpljivi navijači, ovdje su titule prioritet. Nema ni vremena ni popusta. A da će United, odnosno Wayne Rooney, Nani i Alex Ferguson učiniti sve da City ostane ispod njih, govore i riječi Paula Scholesa:

"Doista ne mogu zamisliti kako bih se osjećao da City osvoji naslov prvaka. Vjerojatno bih završio na antidepresivima”.

I dok “Etihad” i središte grada trese Citymanija, na rubnim dijelovima grada osjeća se - Roo-mania. Engleska je opet poludjela za Rooneyjem, jer je na listi strijelaca engleskih igrača u Ligi prvaka prestigao Paula Scholesa i vodi sa 26 golova, jer ga nazivaju bijelim Peleom i sada su se Englezi upustili u nemoguću misiju - traže od Uefe da Rooneyju oprosti kaznu od tri utakmice neigranja na Euru, koje je zaradio zbog udaranja Crnogorca Miodraga Džudovića… Bijeli Pele Iako će vas u Manchesteru u svakom trenutku i na svakom mjestu zapuhnuti miris utakmice nad utakmicama, ovo ipak nije glavni grad nogometnog svijeta. Ne može to biti dok postoje Madrid i Barcelona.

Ni Rooney ni Aguero ne mogu biti “bijeli Pele” dok je živ Leo Messi. Bez obzira na to što klubovi iz Manchestera imaju najviše novca (osim Romana Abramoviča), najbolje igrače (osim Messija i Cristiana Ronalda), najboljeg trenera (osim Mourinha i Guardiole) i najbolju publiku (osim Dinamove). Ali, mora se reći da utakmice Intera i Milana više nisu svjetski hit, to nisu ni sudari Bayerna i Borussije Dortmund, odavno to nije ogled Celtica i Rangersa, a Boca Juniors i River Plate više i ne igraju u istoj ligi. 

Novi engleski nogometni poredak nudi meč United - City i uvjeren sam da će dvije momčadi iz velike četvorke svjetskog nogometa ( City, United, Barcelona i Real Madrid) igrati finale Lige prvaka. Jedna od tih možda će biti City. Možda…

0 коментара:

Постави коментар