Sretan rođendan Sir Alex

[postlink]http://topicsmagazine.blogspot.com/2011/12/sretan-roendan-sir-alex.html[/postlink]
Boxing Day donio je dva pobjednika, Manchester United i Tottenham. oboje su, naime, svladali suparnike, a ostali iz njihovog djelokruga redoslijeda na ljestvici su posrnuli...

Liverpool je doma izgubio dva boda protiv posljednjeg Blacburna, Arsenal protiv Wolverhamptona, Manchester City kod QPR-a, a Chelsea na Stamford Bridge protiv Fulhama. Tako će, po svemu sudeći u 2012. godina Alex Ferguson ponovo ući kao predvodnik engleskog elitnog nogometa. Naime, Manchester City će zaigrati tek 1. siječnja.

Kao i mnogih ranijih sezona Liverpool prvenstvo gubi na takozvanim malim utakmicama, pa tako primjerice kod Wigana odigra 0:0 i promaši kazneni udarac. A da ne govorimo o proteklom kolu i gostovanju Blackburna. Tada se malo poznati Bunn na vratima gostiju pokazao kao nepremostiva prepreka. Možda će u posljednjoj ovogodišnjoj utakmici biti nešto bolje jer je Newcastle u velikom padu, čini se idealnim suparnikom da Liverpool poboljša situaciju u utrci bar za četvrtim mjestom. Međutim, Redsi će u ovaj sraz sigurno bez Luisa Suareza. Temperament ovog Urugvajca je velika prepreka njegovom neospornom talentu. Dok čeka odluku o osam utakmica suspenzije zbog navodnog rasizma prema Patriceu Evri, Suarez je 'popio' novu kaznu. Još tamo 5. prosinca pokazao je srednji prst navijačima Fulhama i za njega je ova godina nogometno završila. Može li to biti prilika za Andyja Carrolla, čovjeka koji je prošle zime za 40 milijuna eura stigao baš iz Newcastlea, a čovjeka koji do sada nije taj opravdao.

I da Blackburn nije očajan kako već jest, ovo bi za Manchester United trebala biti lagana utakmica u kojoj će pobjedom preskočiti City na vrhu i u 2012. otići kao lider. I to sve na 70. rođendan trenerskog gurua Alexa Fergusona. Još jednom je taj Škot pokazao da godine nisu važne, nego znanje i iskustvo, a on ga ima napretek. Tek usputno Ferguson spomene da mu je izvan stroja 11 igrača od kojih bi barem polovica bila u udarnoj postavi, no onda na travnjak istrči 'nezadovoljni' Berbatov i zabije tri komada. Liverpool nije mogao probiti Blackburn, ali to se Crvenim vragovima ne može dogoditi. I zato sretan Vam rođendan Sir Alex.

Arsenal se ne može žaliti na blagdanski raspored. Dvaput igra doma, oba puta s kandidatima za ispadanje što dakle sugerira lagan posao. Ali jednu su priliku ispustili, Wolverhampton je uzeo bod, QPR se nada da bi i oni mogli to uspjeti, a da mogu zapapriti favoritu uvjerio se Manchester City koji je remizirao s Arsenalovim gostom. To i činjenica da je Wengerova momčad prorijeđena ozljedama daje nadu gostima. Uostalom Topnici su fokusirani na veliki povratak Thierryja Henryja. Francuz će dva mjeseca ponovo odjenuti dres Arsenala, kao posuđeni igrač New York Red Bulla.

Boltonu je već dogorjelo do noktiju i želi li se bar približiti najbližima do sebe, nema kao posljednjeplasirani klub Premiershipa pravo na kiks protiv Wolverhamptona. Naravno da je lako govoriti, a daleko teže na terenu uspjeti, pogotovo dok obrana prima više od dva gola u prosjeku, a samopouzdanje je odavno na minimumu. Bilo kako bilo, Bolton mora napasti, pa što bude.

Chelsea nije moćan kao nekih ranijih sezona, ali za Aston Villu je ipak prejak. Borba za treće mjesto, ako se računa da su dva Manchestera ispred svih, bit će bespoštedna i duga, te se na svom terenu mora pobjeđivati. Aston Villa je čvrsta i može odolijevati, pa ni bod ne bi bio čudo.

Norwich je pobjeđivao rivale u kvalitativnom rangu Fulhama, dakle iz neke zlatne sredine, ali londonska momčad zna biti opasna ako se je podcijeni. Donosio je već Fulham bodove s gostovanja, a ova utakmica mogla bi biti dosta izjednačena. Domaćin će nastojati biti ofenzivniji i tražiti sva tri boda, ali Fulham zna kako se igra iza lopte, te prijeti iz kontraudara.

Manchester United i Chelsea nisu pobijedili u Stokeu, Liverpool je izgubio. Sugestija je jasna koliko težak izazov čeka igrače Wigana na ovom gostovanju. Ne treba dvojiti da će Stoke jurnuti po sve od prve minute, a hoće li Wigan moći uzvratiti i nije sigurno, iako je ove sezone upisao dvije pobjede na gostovanjima.

Da mu se bod ponudi prije utakmice, Swansea bi ga prihvatio jer Tottenham je mnoge domaćine njegovog ranga kvalitete već zavio u crno ove sezone. Pokušat će Londončani isto prirediti i Velšanima i realno gledajući su favoriti. A formu su pokazali kod Norwicha kojemu nisu pružili niti trunke prilike za neki bodovni ulov.

West Bromwich se dosad pokazao kao mnogo uspješniji gost nego domaćin, a to je već klasični problem kreacije igre momčadi iz donjeg kvalitativnog razreda. Lakše je igrati na kontre, nego probijati čvrsti blok, a upravo će na čvrstinu bloka i obrane zaigrati Everton. Stoga bi domaćinu moglo biti prilično teško dolaziti u šanse, tako da je neizvjesnost zajamčena.

Sunderland se probudio dolaskom novog trenera O’Neilla, ali kada u goste stiže vodeći Manchester City malo to znači. Da bi Sunderland ostao neporažen morat će ići iznad objektivnih mogućnosti, a opet će dosta ovisiti kakvi će biti gosti. U prvih osam gostovanja Manchester City je postigao čak 25 pogodaka i taj podatak dovoljno je zastrašujući i za Sunderland, no na posljednjem su zapeli, a kako će u ovu utakmicu ući kao, najvjerojatniji, drugi, bit će to novi osjećaj za momčad Roberta Mancinija.

Izvor: nogometni-magazin.com

0 коментара:

Постави коментар