Zašto su navijači Manchester Uniteda najbolji na svetu?

[postlink]http://topicsmagazine.blogspot.com/2011/10/zasto-su-navijaci-manchester-uniteda.html[/postlink]
Nema sumnje da Manchester United ima dobre navijače, ali se postavlja pitanje da li su oni najbolji? Donosimo vam članak od nekoliko razloga koji govore da Manchester United ima najbolje navijače na svetu.

1. Najviše navijača na svetu
Manchester United trenutno ima oko 333 miliona navijača širom sveta prema izvorima iz 2007 godine. 
Zanimjljiv je i podatak da United ima više od 200 službenih fan clubova iz najmanje 24 države. United takođe ima bazu podataka koji govore da je bar 11 milona fanova imalo bar jednu transakciju sa klubom.
Ni jedan klub na svetu ne može da se poredi sa Unitedom jer najmanje 2 sata nedeljno navijači Uniteda provode uz male ekrane gledajući svoj omiljeni klub.


2. Online praćenje
Manchester United ima najviše navijača na svetu koji prate svoj klub preko interneta, što preko službene strananice, što preko facebooka. 
Po poslednjim podacima, United ima dva puta više navijača od Barcelone i Reala koji dolazale iz grada u kom igra klub. 43% navijača Uniteda dolaze iz Engleske, dok Real Madrid ima 33% navijača iz Španije, a  Barcelona ima još manje - 26% navijača koji dolaze sa Pirinejskog poluostrava.


Da budemo pošteni, Real Madrid i Barcelona imaju više fanova preko popularne društvene mreže Facebook, ali "Crveni Đavoli" imaju više fanova od Chelsea, Liverpoola, Arsenala i Manchester Citya zajedno! Navijači našeg omiljenog tima su najaktivniji navijači po Facebooku. Takođe oni su i najaktivniji na najvećeoj enciklopediji na svetu - Wikipediji.


3. Najbolji domaći navijači
Old Trafford je bombardovan tokom II svetskog rata, ali pre toga, Old Trafford je postavio rekord od 76,962 ljudi na jednoj fudbalskoj priredbi. Rekord datira još od 1939. 
Rekonstruisani teren je prvobitno bio namenjen za 80,000 ljudi, pa je kapacitet dramatično bio smanjen na 44,000 nakon što je Taylor zahtevao da ceo stadion bude pokriven sedištima. Kapacitet se polako povećavao da bi dostigao kapacitet koji ima danas - 76.212. Za budućnost je planirano proširenje koje bi stadion dovelo do cifre od 95,000 mesta i epiteta najvećeg stadiona u Engleskoj.


Real Madrid ima 75,328 sedišta, dok tim iz Karalonije, Barcelona, ima 99,354 mesta za sedenje. Manchester United je dosledno najveći stadion na kom se igra Engleski Šampionat, sa takođe najvećim prosekom navijača po utakmici. U La Ligi Barcelona prosečno ima 78,450 popunjenih mesta, dok Real madrid ima 68,123 prosečno navijača. Međutim, cena karata za utakmice tima sa Old Trafforda je oko 30% skuplja od jedne karte za Camp Nou, ali je Old Trafford uvek 99.5% pun, u čemu je Manchester United trenutno vodeći tim na svetu! Popunjenost Cam Noua je u proseku 79%, a popunjenost Santiago Barnabeua je 90%.


Evo prosečne posete na Old Traffordu po sezonama:
1950.: 35,667
1960.: 44,199
1970.: 48,328
1980.: 43,090
1990.: 42,654


4. Najbolji gostujući navijači
Navijači Manchester United putuju dalje nego bilo koji drugi ljubitelji fudbala na svetu. 
Ako je istina da većina  navijača Uniteda dolaze izvan Manchestera, onda bi i oni trebali da se zovi "gostujući navijači". Na svaki meč dolaze navijači iz Irske, navijači sa Dalekog i Bliskog istoka i iz svih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva. Naravno tu su i navijači koji dolaze i iz ostalih zemalja širom sveta. Naravno svako ko dodje, mora posetiti poznati Megastore, slikati se van i na stadionu.

Već smo rekli da dosta fanova Uniteda nije iz Manchestera pa kao takvi moraju i dosta prelaziti. U proseku navijači Uniteda prelaze oko 77 milja kako bi došli na " Teatar Snova". Odmah iza je Liverpool sa 74 milje. Elem, hajde da se baziramo na prave gostujuće navijače.

Oni su poznati kao veoma neugodni navijači, ali ne kao ljubitelji Leedsa. Manchesterovi navijači stvaraju veoma veliku buku na stadionima širom Engleske, pa i Evrope. Često se stekne utisak da su oni glasniji od celog Old Trafforda, jer na te utakmice dolaze samo najvatreniji navijači.


5. Heroji i legende
Kao i svaki veliki tim i Manchester United ima igrače koji su obeležili prošlost, neki sada tek pišu istoriju, a neki će je kroz nekoliko godina početi pisati. 
United je kroz svoju istoriji imao zaista igrače koji su ne samo postali legende Uniteda, već su postali i legende svetskog fudbala. Jako je teško napisati dobar članak koji bi obuhvario čitavu njihovu karijeru. Mi ćemo vam doneti karatak sažetak najvećih legenda Uniteda:...

Sir Bobby Charlton
George Best
Denis Law
Ole Gunnar Solskjaer
Ryan Giggs
Eric Cantona
Paul Scholes
Roy Keane
Wayne Rooney
David Beckham
Bryan Robson
Cristiano Ronaldo

Naravno tu je još gomila igrača koji su obeležili istoriji Uniteda. Sada se postavlja pitanje koji još klub ima ovakvu listu legendi i igrača koji su promenili "najvažniju sporednu stvar na svetu?"

6. Komercijala i reklamiranje
Nije teško predpostaviti koliko komercijala može imati koristi kada su pitanju navijači. 

Jednostavno, dve velike komponente su prihodi i trgovina. Bilo bi glupo da kažem da United, Real i Barcelona imaju velike stadione pa da odatle ubiraju velike prihode.


To je svakako tačno, ali broj fanova igra ključnu ulogu. Kapacitet Old Trafforda je 76,000 i pun je skoro čitave sezone, ali glavnu ulogu igra, prodaja dresova i službenih artikala iz shopa. Prednost je u tome što bukvalno svako može da kupi artikal sa zvaničnog shopa i tako se puni kasa kluba. Što se tiče prihoda Manchester United je na drugom mestu po ubiranju prihoda posle Barcelone.


7. Najviše navijačkih pesama na svetu



Manchester United, ne samo da ima najviše navijačke pesama, već su one i najbolje!

United poseduje najbolje pesme u svetu fudbala. One uglavnom dolaze od čuvenog Stretford Enda. To su zaista veliki fanovi sa beskrajnim osećajem zabave i humora.

Posoji oko 35 pesama (povika) koji su namenjeni timu koje se uvek mogu čuti tokom sezone.

Takođe postoje i 73 pesme koje su namenjene samo određenim igračima. 29 pesama govore o protivnicima dok su 34 pesme mogu kupiti u slobudnoj prodaji i koje se koriste u komercijalne svrhe (spisak pesama OVDE!).

Dakle, ko može da se se poredi sa Unitedom u ovom segmentu?

8. Lojalonst dok je bilo najteže
Kevin Moran je bio prvi igrač ikada koji je bio isključen u finalu Fa Cupa 1985. To su bile "mršave godine." Kao i obično, navijači su ostali uz United. Dok je je United igrao sa 10 igrača na terenu, Norman Whiteside je postigao pobedonosni gol u 110. minutu i doneo Manchester Unitedu titulu u kupu. To je još jednom pokazalo kakav je United i kakvi su njegovi navijaci.
Manchester United je posebno postao popularan za širu publiku nakon "Busbyevih beba" koje je stvorio Sir Matt Busby. Ceo svet je žalio nakon Minhenske tragedije, ali su navijači i onda ostali uz klub.

Kroz period od 1945. pa do 1969. dok je Sir Matt bio na klupi Uniteda, United je bio najuspešniji tim u istoriji fudbala što je krunisano evropskom titulom 1968.

Nažalost, kada je Sir Matt otišao u penziju, tim je doživeo veliki pad. Sve je krenulo ispadanjem iz prve lige 1974.

Dok je Liverpool cvetao, United je sve više padao. Samo što je došao na klupu Uniteda, Sir Alex je sebi zadao cilj koji je ostvario 2011.  - skinuti Liverpool sa trona najuspešnijeg Engleskog tima.

Od 1967. pa do 1993. "Crveni Đavoli" su osvojili samo jedan trofej: stari Trofej Druge Divizije. Dok im je najveći domet drugo mesto, njihova prosečna pozicija je bila 7 ili 10 ili čak gore i to manje ni više nego sedam puta.

Za vreme vladavina Sir Matta, United je osvojio 4 FA Cupa i jedan Liga Cup u tom "periodu neploda."

I ono što je najvažnije  - navijači su ostali uz United!

ZABRANJENO KOPIRANJE!

3 коментара:

Nani Pancevo xD је рекао...

Cestitam Nenade,samo nastavi ovime da se bavis i unesi Nanija na listu legendi :D

VOJIN MUFC је рекао...

BRAVO NENADEEE!!!!!!!!!MUFC

Anonymous је рекао...

nani je najACI
KAKAV BOBI CARTON MANCESTER UNITED GLORY MAN UNTD

Постави коментар