Genije među trenerima

[postlink]http://topicsmagazine.blogspot.com/2011/08/genije-meu-trenerima.html[/postlink]
Fenomen zvani Manchester United, svake godine prije sezone izgleda kao slabiji klub, pa nas onda sve skupa razuvjere, jer pametno kupuju, ne dovode skupe igrače, već u mlađim prepoznaju talent i od njega naprave zvijezdu. „Krivac“ za uspjeh Manchester Uniteda je bivši napadač kluba Queen's Park, Sir Alexander Chapman Ferguson. 

Fergie, kako od mlija zovu Sir Fergusona, rođen je 31. decembra 1941. u Glasgowu i već 24 godine je trener kluba iz Manchestera.

„Crvene đavole“ je preuzeo u novembru 1986. godine i tako postao trener koji najduže upravlja jednim klubom. Tu je titulu preuzeo od Sir Matta Busbyja 19. decembra 2010. godine. Tokom 24 godine je osvojio mnogo nagrada, a drži i mnoge rekorde, uključujući i osvajanje titule Menadžera godine, koju je osvajao najviše puta u britanskom fudbalu. 2008. godine je također postao treći britanski menadžer koji je osvojio Evropski kup više puta. Jedno od najvećih priznanja koje je Ferguson dobio je i titula Sir, koja mu je dodijeljena 1995. godine.

Nakon igranja u Queen's Park klubu, 1960. godine prelazi u St. Johnstone's, a 1964. godine potpisuje za Dunfermline, kada postaje profesionalni fudbaler.

Zajedno sa Joeom McBrideom iz Celtica, Fergie postaje najbolji strijelac Škotske lige sa 31 golom. Za klub Rangers je potpisao 1967. godine. U oktobru 1969. potpisuje za Falkirk, a nakon transfera u Ayr United, 1974. završava svoju igračku karijeru.

Juna, 1974. godine, Ferguson je s 32 godine postavljen za trenera East Stirlingshirea. Odmah je dobio reputaciju strogog vaspitača, a tadašnji fudbaler Bobby McCulley je poslije kazao kako se prije njega nikog nije bojao, a Ferguson je bio „ku*** sin“ od samog početka. Igrači su se divili njegovoj taktici, a klub je značajno napredovao.

Nakon East Stirlingshirea, prelazi u St. Mirren, pa Aberdeen. Na stadionu Aberdeena, Pittodrie, je stekao reputaciju vrhunskog trenera. Prekinuo je dominaciju Glasgow Rangersa u škotskom fudbalu i odveo Aberdeen do tri titule prvaka Škotske, četiri osvojena kupa, jedan Liga kup i jedan kup pobjednika kupa. Uprava kluba iz Manchestera, nezadovoljna tadašnjim rezultatima, ali i činjenicom da od 1965. godine nisu osvojili prvenstvo, upravo je u Fergusonu vidjela "svjetlo na kraju tunela".

Škotlanđanin je naslijedio ekipu koja je bila ispod prosjeka i koja nije uspijevala razbiti dominaciju Liverpoola od sredine 1970. i početkom 1980. Već u svojoj drugoj sezoni na klupi "crevnih đavola" stigao je do titule viceprvaka, čime je dokazao kako je menadžer na kojeg ozbiljno treba računati. Prije formiranja današnje Premijer lige 1992. godine, Ferguson je s Manchester Unitedom posljednju sezonu u bivšem sistemu takmičenja također okončao na drugoj poziciji.

Sa sezonom 1992./93. kada je i formirano takmičenje kakvo poznajemo danas, dakle Premijer liga, počinje i "era Ferguson" i Manchester Uniteda. Već u prvoj sezoni novog prvenstva Ferguson je ugrabio svoju prvu titulu u Engleskoj. Drugoplasirana Aston Villa "kaskala" je za Manchesterom čitavih 10 bodova. Poslije skoro 30 sušnih godina, Alex je vratio šampionski pehar na Old Trafford. Bila je to osma titula prvaka za "đavole", a već sljedeće sezone Ferguson je ponovo bio na tronu.

U sezoni 1994./95. Fergusonu je titula "pobjegla" u posljednjem kolu. United tada nije uspio pobijediti West Ham, pa je titula otišla u Blackburn koji je imao samo bod više. No, sve je nadoknadio već u sljedećoj sezoni u kojoj je osvojena 10, jubilarna titula, a sezonu poslije Ferguson ponovo uspijeva odbraniti naslov. Svoju 11. Titulu United je osvojio sa svega pet poraza u 38 utakmica.

Iako je bio na odličnom putu da naslov najboljeg odbrani i treću godinu za redom Ferguson u sezoni 1997./98. ponovo gubi prvenstvo za samo jedan bod. Ovog puta ga je nadmudrio Arsen Wenger, koji je doveden upravo kako bi od Arsenala napravio ono što je Fergie uradio s Unitedom. Nakon toga, Škotlanđanin je valjda naučio lekciju, pa u naredne tri sezone nije silazio s trona najboljeg, a u sezoni 1998./99. Wengeru je vratio "milo za drago" i osvojio prvenstvo s bodom prednosti ispred "topnika".

Trinaesta titula "crvenih đavola" je možda i najbolji pokazatelj njihove dominacije u Premiershipu. Nakon što su sezonu prije toga osvojili Ligu prvaka u nezaboravnoj utakmici protiv Bayerna, u prvenstvu su u 38 utakmica bili jednostavno nezaustavljivi. Fergusonovi izabranici su te godine osvojili 91 bod i postigli 97 golova. Drugoplasirani Arsenal je na kraju zaostajao 18 bodova!

Tri naslova zaredom Ferguson s Manchesterom osvaja ponovo od 2006. do 2009. godine i nanovo svima potvrđuje kako još uvijek nije za staro gvožđe, mada su se pojedini navijači, ali i zlonamjerni menadžeri, zasitili njegove stražnjice na klupi Uniteda. Tako legenda "crvenih đavola" postaje legenda nanovo. I to ne samo legenda kluba iz Manchestera, već legenda britanskog, evropskog i svjetskog fudbala.

Na klupi Manchester Uniteda je do sad proveo skoro 25 godina i osvojio sve što se može u klupskom fudbalu osvojiti. Najbolji u Engleskoj je bio 12 puta, uz pet trofeja u FA kupu i četiri u Liga kupu. Deset puta Manchester United je, zahvaljujući Fergieu, osvojio Comunity Shield, odnosno engleski superkup. Dobre rezultate Ferguson je sa Unitedom napravio i u evropskim takmičenjima, pa je dva puta osvajao Ligu prvaka, jednom bivši Kup pobjednika kupova (današnju Evropa ligu), kao i UEFA superkup. Ferguson je 1999. Godine osvojio Internacionalni kup, a 2008. godine i Svjetsko prvenstvo u klupskom fudbalu. Sasvim sigurno karijera o kojoj se može napisati na desetine knjiga i snimiti još toliko filmova.

Osim po nevjerovatnim rezultatima koje je napravio s Manchester Unitedom, Ferguson će ostati upamćen i po strastvenom žvakanju žvakaćih guma tokom utakmica, ali i po tome što njegovu karijeru nisu obilježili veliki skandali, pa je s većinom menadžera i fudbalera bio i ostao u dobrim i prijateljskim odnosima kroz sve ove godine provedene uz aut liniju. Stoga, ako postoji menadžer u kojeg se treba ugledati, to sasvim sigurno nisu Mourinho, Wenger, ili Magath. Njegovo ime je Ferguson. Sir Alex Ferguson!

0 коментара:

Постави коментар